Praktyczna i estetyczna – kuchnia marzeń
Przygotowywanie i spożywanie posiłków w schludnej i dobrze urządzonej kuchni może być prostsze niż kiedykolwiek wcześniej. Zasady projektowe w tej kwestii to zbiór przydatnych wskazówek, które czynią z kuchni estetyczne, ergonomiczne i funkcjonalne miejsce. Ze względu na swoje przeznaczenie kuchnia musi posiadać pojemne przestrzenie do przechowywania i blaty robocze. Dobrą decyzją jest maksymalizowanie ich powierzchni, zwłaszcza gdy gotujemy dużo i dla wielu osób. Trendem jest zwiększanie ilości szuflad, ponieważ ułatwiają one dotarcie do głębiej umieszczonych naczyń lub artykułów spożywczych. Wygodnym miejscem do przechowywania najczęściej używanych przypraw i książek kucharskich jest też przestrzeń w szafce, jaką daje okap do zabudowy.
Kolejną kwestią jest plan rozmieszczenia urządzeń i stref roboczych. Lodówka nie powinna być zbyt blisko płyty grzewczej. Dobrym posunięciem aranżacyjnym jest zlokalizowanie płyty kuchennej w pobliżu zlewozmywaka oraz najdłuższych blatów roboczych. Miejsce tuż nad kuchenką zarezerwujmy dla okapu kuchennego. Większość modeli okapów przeznaczona jest do montażu bezpośrednio nad urządzeniem do gotowania. Okap nie tylko pochłania wówczas opary, ale też dobrze doświetla powierzchnię płyty kuchennej, przez co dokładnie widzimy zawartość garnków i patelni, kontrolując lepiej czas przygotowywania potraw. Wyjątek pod względem lokalizacji miejsca montażowego stanowi okap blatowy. Instaluje się go w blacie obok kuchenki. Istnieją też modele zintegrowane z płytą grzewczą. To idealne rozwiązanie do kuchni, w której okap kuchenny nie ma być wyrazistym elementem aranżacyjnym.
Okap – kilka zadań w jednym urządzeniu
Okap kuchenny wykonuje dla nas kilka zadań. Te najważniejsze dotyczą eliminacji oparów kuchennych. Powstające podczas gotowania i smażenia: tłuszcz, para wodna i niechciane zapachy bardzo brudzą kuchnię. Przestaje ona być wówczas estetycznym i higienicznym pomieszczeniem, trudno jest bowiem na bieżąco usuwać zanieczyszczenia w stanie lotnym. Opary przywierają nie tylko do szyb, podłóg i frontów mebli, ale osadzają się również na akcesoriach kuchennych, przedostają się do głębi szuflad, brudzą firanki i ściany. Dodatkowo wiąże się z nimi kurz, co czyni je bardziej widocznymi i opornymi przy usuwaniu. Wilgotne opary bardzo szkodzą również elementom drewnianym mebli, doprowadzając do ich wypaczania. Intruzyjne zapachy wnikają natomiast na trwałe do tkanin tapicerowanych mebli, zasłon i firan powodując, że mieszkanie nie ma świeżej woni.
Okapy kuchenne wychwytują również drobnoustroje, drobiny kurzu, alergenne pyłki, wirusy, bakterie i zapobiegają rozwojowi pleśni. Mają przez to bezpośrednie działanie prozdrowotne. Oświetlają również kuchenkę, przez co gotowanie jest bardziej komfortowe i ułatwione. Jako dodatkowy punkt oświetleniowy poszerzają ponadto optycznie kuchnię, budując w niej głębię perspektywy i klimatyczną atmosferę wczesnym rankiem i po zmroku.
Okap – montaż i pielęgnacja
Okapy swoje zadania wykonują bardziej efektywnie, jeśli podłączy się je rurą do osobnego kanału wentylacyjnego. Całość oparów wyprowadzana jest wówczas na zewnątrz budynku, a okap pracuje w trybie otwartym jako wyciąg.
Co zrobić, gdy budynek nie ma odpowiedniej infrastruktury wentylacyjnej lub też, gdy preferujemy estetycznie model okapu o dekoracyjnych funkcjach, bez rury odprowadzającej opary? Okap pracujący w trybie zamkniętym absorbuje wówczas opary jako pochłaniacz, przez filtr węglowy do okapu. Ponieważ filtry węglowe mają ograniczone zdolności absorpcyjne, należy je regularnie wymieniać. W zależności od intensywności gotowania są one przepełnione po okresie od 3 do 6 miesięcy. Sukcesywnie czyścić należy również filtr metalowy, który jest stałym elementem każdego okapu. Już po miesiącu oblepia go tłuszcz hamujący wchłanianie. Dbanie o filtr metalowy jest bardzo proste. Można go umyć płynem do naczyń i gąbką lub też użyć do tego celu zmywarki, nastawiając ją na temperaturę do 50 stopni (w środku nie mogą znajdować się wówczas naczynia). Dobierając okap do kuchni, należy pamiętać, iż moc urządzenia musi być skorelowana z wielkością kuchni. Wymagana efektywność jest prosta do obliczenia. Wystarczy pomnożyć kubaturę kuchni (metraż x wysokość) razy 6, dla uzyskania mocy potrzebnej na najniższym biegu.
Wskazówki wnętrzarskie
Pochłaniacze kuchenne mają bardzo atrakcyjne wzornictwo. Dzięki bogactwu dostępnych opcji nie musimy iść na kompromisy aranżacyjne ani estetyczne. Efektowny design niektórych modeli czyni z nich wręcz obiekty dekoracyjne. Dobierając okap do kuchni, najczęściej kierujemy się zasadą konsekwencji i spójności stylistycznej. W kuchniach nowoczesnych, w których przeważa wizualne umiarkowanie oraz powściągliwość i surowość formy sprawdzają się okapy minimalistyczne, które cechuje elegancja i prostota geometrycznych brył. Ascetyczny charakter tego stylu ciekawie przełamią cylindryczne kształty cechujące okapy przyścienne okrągłe i okapy wyspowe okrągłe. W oszczędnym wizualnie pomieszczeniu dobrze sprawdza się jeden silniejszy akcent w postaci okapu dekoracyjnego. Część modeli ma bowiem kształt designerskiej lampy lub rzeźbiarskiej, ściennej ozdoby.
Do kuchni w stylistyce skandynawskiej pasuje okap przyścienny o klasycznej formie odwróconej litery „T” lub cylindryczny. Styl prowansalski, angielski, hiszpański lub dworkowy wymaga okapu w podobnej stylistyce retro. Dobrym posunięciem aranżacyjnym jest w tym przypadku sięgnięcie po okap do zabudowy lub okap sufitowy. Są one praktycznie niewidoczne, przez co komponują się zgodnie z każdym stylem wnętrzarskim. Okapy kuchenne pomagają w utrzymaniu kuchni w dobrej kondycji i porządku. Ułatwiają też gotowanie oraz mają walory dekoracyjne. Bogactwo dostępnych modeli powoduje, że nie musimy iść na żadne ustępstwa estetyczne. Wręcz przeciwnie, dziś okap może stanowić silny, wizualny atut dobrze urządzonej kuchni.
Nowoczesna kuchnia w trzech odsłonach z dyskretnym okapem do zabudowy Loteo marki GLOBALO